Проби на сріблі

Пробы на серебреПриродне срібло без домішок — м’який, добре ковкий метал, який саме через цю «м’якість» у чистому вигляді не застосовується в ювелірній справі. Срібло плавлять з міддю, щоб поліпшити його технічні характеристики: міцність, неокислюваність, термостійкість та ін. Кількість міді в срібному металі і визначає, яка проба стоятиме на виробі. Проба ж металу, своєю чергою, означає виготовлення чого призначене це срібло.

Так, 800 проба використовується у виготовленні столового посуду, а 925 (так зване стерлінгове срібло) — для ювелірних виробів. Також від якості металу залежить колір вихідної сировини.

Зазвичай благородне срібло сплавляють із міддю, набагато рідше до складу срлаву входить алюміній, кадмій, цинк та нікель.

У системі міжнародної метрики за сріблом закріплені такі проби: 800, 875, 916, 925, 960 Найбільш поширені срібні сплави 960-ї та 925-ї проб.

800 проба означає, що в сплаві не менше 80% срібла. Такий сплав найчастіше використовується для виготовлення корпусних деталей та столових приладів. Срібні вироби 800-ї такої проби можуть витримувати великі механічні навантаження, тому саме з цієї проби часто роблять посуд, ручки зброї, статуетки. Сплав срібла 875-ої проби майже не відрізнити від 800-ї, в ньому 87,5% срібла, а решта -мідь.

925-а проба відповідно — 92,5% срібла та 7,5% міді. Такий сплав досить міцний, стійкий до хімічних впливів, володіє красивим білим кольором, яскраво блищить, а тому саме він найбільше переважний для виготовлення ювелірних виробів. Тому він використовується для виготовлення різноманітних ювелірних прикрас. Друга назва срібла 925 проби — стерлінгове, т.к. воно походить від монети 1 фунт стерлінгів, виготовленої з цього металу.

960 проба краща для найтонших виробів зі срібла — найтоншої філіграні. Цей сплав майже не відрізняється від показників 100% срібла.

Сплав із 916-го срібла добре підходь для столових приладів та предметів сервірування, покритих емаллю. До революції 1917 року, цей метал часто використовували для виробництва ювелірних прикрас.

Чисте благородне срібло має 999-у, найвищу пробу. Таке срібло надто м’яке, тому використовується лише для покриття тонким верхнім шаром інших виробів. Має найяскравіший металевий блиск зі всіх срібних проб.

Іноді в легкій промисловості використовується майже забута 720 проба, що має виражений жовтий колір.

На срібний виріб обов’язково ставиться проба у вигляді тавра. У це була зірка, починаючи з 1928 року. У наші дні вироби маркуються, починаючи лише з 800 проби.

За матеріалами silvery.com.ua

Комментарии к записи Проби на сріблі отключены

Filed under Столове срібло, Цікаве

Comments are closed.