Срібний ніж — старовинний столовий прибор

Ніж є найдавнішим «столовим прибором», точніше, його прабатьком. Матеріалами спочатку були камені, кістки, роги, пізніше різні метали. Ножі використовувалися для полювання, збирання, для оброблення і приготування різної їжі.

Згодом ніж набував нових форм і призначень. Різні форми і розміри клинка і рукояток народжували масу різновидів. Хорошим сучасним прикладом такого розмаїття є набір ножів шеф-кухаря. А це тільки «побутові» ножі. Що вже й говорити про кількість видів холодної зброї.

Ножі були зброєю, і паралельно використовувалася як столові прибори в Європі аж до початку XVII століття. Крім ножів найчастіше їжу брали руками, у тому числі і у вищому суспільстві. Кожен шматочок їжі елегантно брали трьома пальцями, а у паузах омивали руки у спеціальній для цього на столі чаші. Традиція ця ще антична, хоча у Стародавньому Римі були також спеціальні рукавички або наконечники для пальців, щоб наколювати їжу.

Зі столовими приборами пов’язано чимало легенд, традицій і повір’їв. За однією з легенд, наказ закруглити всі столові ножі віддав Кардинал Рішельє. Легенда зберігає кілька можливих причин цього: бо його дратувала звичка багатьох придворних під час трапези колупатися у зубах ножем та їсти з ножа. Інша версія цієї легенди говорить, що Кардинал розпорядився так у цілях безпеки. Є й інша легенда з практично таким же змістом, змінюється лише головний герой. У деяких джерелах це Людовик XIV.

Серед сучасних столових ножів найнезвичайнішу форму мають, мабуть, ножі для сиру і ніж для устриць. Їх зовнішній вигляд далеко не всім відкриває їх справжнє призначення.

матеріал sorokastore.com

Комментарии к записи Срібний ніж — старовинний столовий прибор отключены

Filed under Історія срібла, Столове срібло

Comments are closed.