Срібні сервізи Катерини II

105930333Історія Катерини Великої надзвичайно захоплююча і цікава, але не менш цікаві і збереглися історій про неї, як про жінку, як про людину, а не лише успішну імператрицю. У душі Катерини II кипіли великі пристрасті, сучасники нерідко згадували її потяг до лідерів, розкоші, всеуправству. З іншого боку, також була відома її невтомна потяг до освіченості, мистецтва: вона опікувалася вченим, філософам, набувала справжніх зразків художньої майстерності.

Катерина II зібрала величезні колекції художніх цінностей: була там і зброя, і ювелірні вироби, і скульптури, і живопис, і різьблення за уральськими самоцвітами. Але оскільки сайт у нас тематичний, то відзначимо, що особливе місце в її перевагах займали розкішні срібні сервізи.

В Ермітажі і в Петергофі у Катерини Великої було на підхваті безліч сервізів на всі випадки життя: і для себе, і для придворних, і гостей здивувати, і послів вразити розкішшю царського двору. Ці сервізи були не сучасними — налічували по кілька сотень предметів. Відомий, наприклад, знаменитий севіз, створений німецьким майстром срібних справ Кеппінгом, який важив близько 500 кг та налічував понад 500 столових приладів.
У 1775 році, реформуючи управління російськими губерніями, які заснував ще Петро Великий, Катерина Друга вирішила розділити імперію адміністративно на 11 губерній та забезпечити кожного з представників губернії срібним посудом, який надавав би їм статусності та знаку особливого розташування імператриці. Здається, що в цій справі Катерина Велика мала свій хитрий розрахунок — не тягати з собою обози з такими милими серцю сервізами під час подорожей країною.

Також цей марнотратний жест мав, на думку імператриці, показувати рівень російської культури, спроможність державної скарбниці, та її, Катерини, поблажливе ставлення до своїх підданих. Адже сервізи замовлялися у найдорожчих майстрів Європи.

З легкої руки цариці ці сервізи в історії стало прийнято називати намісницькими. Так, з 1775 року і до кінця свого правління, Катерина II, продовжувала замовляти сервізи у лондонських і паризьких майстрів для нових губернаторів (намісників) зростаючої Росії.

Серед істориків Російської імперії цю історію з губернськими сервізами прийнято вважати одним із найбільших заходів щодо державного придбання цінних речей за весь час знаходження Катерини на троні.

 За матеріалами www.coins-gb.ru

Комментарии к записи Срібні сервізи Катерини II отключены

Filed under Історія срібла, Столове срібло

Comments are closed.